Netwerken is meer dan het uitdelen van visitekaartjes

Enkele jaren geleden liep er een goed verzorgde vrouw op mij af bij de kvk startersdag in utrecht met haar visitekaartje in de hand. Zij hield het kaartje met beide handen voor me en gebaarde mij vriendelijk om het aan te nemen .

Ik nam de kaart van haar aan en glimlachte.

Ze keek op en met een beleefde stem, zei ze: “Dank u,” en liep weg.

Wat verdrietig.

Deze vrouw bedoelde het uiteraard goed en mischien had zij ook wel iets interessants te vertellen op zakelijk gebied , maar  heeft waarschijnlijk nooit geleerd wat te doen bij het uit wisselen van een visitekaartje.

Ergens had ze het idee om te veronderstellen om bij het uit wisselen van een business kaart zo min mogelijk tijd te gebruiken. Het is duidelijk, op deze manier  visitekaartjes uitwisselen doet afbreuk aan haar imago als bedrijf. Geweldig voor de makers van visitekaartjes, maar niet zo geweldig voor haar bedrijf.

Het andere uiterste is de persoon die de hele tijd op een netwerk avond in gesprek is met dezelfde persoon, soms zelfs met mensen van hun eigen bedrijf .

Dat is behoorlijk onproductief.

Het doel van een visitekaartje uitwisseling is om nieuwe mensen te ontmoeten in een aangename sfeer.

Hoewel er veel goede boeken te krijgen zijn om u te helpen bij het bijschaven van uw netwerkvaardigheden zoals het boek van (Sue Roane’s How to Work a Room) blijft de essentie van netwerken eigelijk heel simpel.

Bedrijven draaien op relaties.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat alles wat we doen om persoonlijke relaties gaat en het hebben van een bedrijf geeft ons gewoon een extra speelveld waarin we dit kunnen doen.

De groei van uw bedrijf gaat over het stimuleren en onderhouden van uw relatie’s!

Netwerkevenementen zijn echt het uitgangspunt om mee te beginnen met wat hopelijk een wederzijds lonende relatie wordt.

Aangezien uw tijd beperkt is, is het een goed idee om slechts een korte tijd te spreken met mensen die u al kent.

Als u een resonantie voelt met iemand waar mee u praat , zult u de nodige maatregelen moeten treffen om op een later tijdstip een follow-up verbinding tot stand te brengen en elkaar eventueel te ontmoeten.

Ik weet zeker dat de verlegen uitziende persoon in de hoek, die er waarschijnlijk voor de eerste keer is iets interessants te zeggen heeft. Waarom zou u dan niet over gaan met het aanbieden van uw hand om kennis te maken? “Gewoon doen”

Een andere grote blunder die ik dikwijls zie bij netwerkavonden zijn de mensen die de netwerkbijeenkomst benaderen met een “me, me, me” houding.

Een betere aanpak zou kunnen zijn om u eerst is te verdiepen in de andere persoon . U heeft dan de mogelijkheid om uit te leggen wat het belang zou kunnen zijn om met elkaar samen te werken of te kijken waar u elkaar zou kunnen versterken. Dit zal meteen een sterker platform voor communicatie zijn, denk daarbij aan de wijze woorden van legende Zig Ziglar : “U krijgt wat u wilt door andere mensen te helpen met wat zij willen.”

Geef daarom echt om de andere persoon.

Er zijn betere manieren om te netwerken en contact te maken met nieuwe toekomstige zakelijke contacten. Voor openers,  mensen zullen sneller reageren als u eerst interesse in hun doen en laten hebt getoont . Er is een oud cliché dat zegt we hebben een mond en twee oren voor een reden. Als u meer luistert dan u praat zijn mensen automatisch meer geïnteresseerd in een gesprek met u .

Marketing goeroe, Jay Abraham, heeft eens gezegd dat “Discovery is the fuel of competitive advantage.”

Wees nieuwsgierig.

Word geïnteresseerd in andere mensen en onderzoek naar wat hen drijft. Geef echt om die andere persoon. Als u de tijd neemt voor andere mensen, zult u merken dat zelfs de mensen die heel gewoon lijken een appart verhaal te vertellen hebben. Als u interesse in hen toont en in hun leven en dit ook echt laat voelen en zien, zult u niet alleen uw relatie’s naar een hoger platform tillen maar ook uw kansen om zaken te doen vergroten. U zou er zelfs een (zakelijke) vriend bij kunnen krijgen.

Hoe u dat doet?

Als u  zich zelf gaat introduceren, doe dat dan op een manier die de voordelen van het zaken doen met u voorop stelt.

Zeggen “Hallo, mijn naam is Mary en ik verkoop verzekeringen” is niet erg spannend.

Echter, als u zou zeggen: “Mijn naam is Mary en ik help mensen zich eventueel voor te bereiden op de onzekerheid die zou kunnen plaats vinden in de toekomst.” Zorgt dit ervoor dat de andere persoon nieuwsgierig naar u wordt en vragen zal willen stellen aan u : “Hoe doet u dat? ‘ Op dit moment, heeft u de deur open om een nadere toelichting te geven of “commercieel” praatje te houden over uw bedrijf. U kunt in gaan  op de voordelen van uw producten en diensten en deze nader uitleggen.

Een goede oefening op dit gebied is, bedenk drie of vier manieren om uw bedrijf te introduceren.

Vertel over de meerdere voordelen van uw product of dienst . Test elk van hen bij uw volgende networking event.

Vergeet niet: dat mensen geen producten of diensten kopen, maar ze kopen voordelen en oplossingen.
Hoe meer u zich richt op het communiceren van de voordelen die zijn opgedaan met het gebruik van uw oplossingen, hoe meer u zal profiteren van de toename in interesse voor u producten of diensten vanuit het bedrijfsleven.

Het krijgen van nieuwe klanten word steeds moeilijker, en een  persoonlijke relatie onderhouden met uw zakelijke realties word steeds belangrijker .

Netwerkavonden zijn wat dat betreft de perfecte omgeving om uw ideaal te verwezenlijken omtrent dit onderwerp . Andere leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat het eten vaak zeer goed is en dat het reuze gezellig kan zijn 😉

 

 

Auteur

163f0fb

Hans van der leden 

 

Ontmoet nu ook andere ondernemers bij de netwerk avonden in Amsterdam of Den-Haag

empi

businessman_multi_tasking_500_clr_17876(1)

Wekelijks Artikelen van onze Business Experts ontvangen
Please follow and like us:
Community4businessNetwerken is meer dan het uitdelen van visitekaartjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =