Content-cureren: weet wat je deelt

 

Je hoeft niet altijd  zelf nieuwe content te maken. Sommige mensen zijn geboren ‘curators’en de selectie die zij maken uit content van anderen, wordt dankbaar aangenomen in deze tijd van informatie-overvloed. Maar pas op: want content-curatie gaat verder dan plak- en knipwerk. Het vraagt om deskundigheid op het terrein dat je claimt als het jouwe. Weet jij zeker dat je de goede keuzes maakt? 

Ben je ook wel eens bezweken voor de verleiding om een artikel dat je eigenlijk-net-niet-helemaal uitgelezen had door te twitteren? Of heb je ooit een link gedeeld naar een white paper dat je zelf nog moet lezen? Je profileert je daarmee weliswaar als ‘op de hoogte’, maar het afbreukrisico is groot. Want wat zegt het over jou als blijkt dat er voornamelijk open deuren in die paper staan, of erger nog: niet-kloppende informatie, of alleen maar ordinaire verkooppraat?

1. Neem je tijd

Het liefst zou ik twee of drie keer per week bloggen. Maar ik moet reëel zijn: mijn werk als (reis)journalist/tekstschrijver, mijn huiselijk leven, andere interesses, vrienden en familie, daar wil ik ook allemaal tijd voor vrij maken. Iets delen van een ander lijkt dan een quick win, maar pas op. Verdiep je eerst goed in wat je deelt. Wat staat er precies in? Ben je het ermee eens, of niet? Kun je dat beargumenteren? Wat weet je van de afzender? En ja, dan ben je (minstens) net zoveel tijd kwijt als met zelf iets maken.

2. Kies je deskundigheid

Ik heb zelf inmiddels een aantal wandelgidsen geschreven en uitgegeven. Maar ik heb er moeite mee om mezelf als ‘uitgever’ te profileren. Want dat is een vak op zich, waarover ik veel meer hoor te weten voordat ik daarover van alles ga roepen. Natuurlijk weet ik best wat zinnige dingen te melden, maar ik zie mezelf niets als de deskundige die kan beoordelen of andermans bijdragen zinnig zijn. Te veel bescheidenheid? Dat vind ik dan een prettigere eigenschap dan wanneer ik van alles zou na-papegaaien terwijl ik er niet genoeg van weet.

3. Leg uit

Een mening hebben is niet moeilijk, die goed verwoorden is al een stuk ingewikkelder. De aanbeveling ‘mooi stuk!’ is niet voldoende mij te verleiden om een door jou aangeprezen artikel te gaan lezen. Ik hoor graag waarom jij het goed vind. Iets afkraken gaat meestal gemakkelijker, maar daarmee zet je jezelf al snel neer als zuurpruim. Als je iets aan de orde wilt stellen, kom dan ook met de argumenten waarom dat nodig is volgens jou.

4. Wees selectief

Content-curatie is geen alternatieve term voor het betere spam- en reclamewerk. Geloof jij de mensen die zes keer per dag een artikel, paper, brochure, website, filmpje aanprijzen? Ik niet, of ik denk dat die persoon geen werk heeft. Ik ben al blij als ik mijn ‘gewone’ klussen gedaan krijg en je moet van goede en deskundige huize komen om me te verleiden iets te gaan lezen/bekijken. Als je je publiek overspoelt, haken ze af.

5. Leer van anderen

Zijn er anderen die op een aangename manier voor een selectie maken uit voor jou relevant nieuws? Kijk eens kritisch naar andermans bijdragen op Twitter/Linkedin/Facebook. Welke gedeelde informatie lees je wel, en welke niet? Wat spreekt jou aan, en waarom? Content cureren is een vak. Laat je inspireren door wat er al is en voorkom fouten die anderen al hebben gemaakt. Zoek, lees en probeer criteria te formuleren voor content die jij zou willen delen.

6. Hergebruik je eigen materiaal

Als je al een tijdje aan de weg timmert met content maken, heb je een schat aan waardevolle bijdragen liggen. Wees niet bang om die her te gebruiken. Bekijk of de inhoud van wat je toen hebt gemaakt nog steeds staat. Pas het aan met nieuwe inzichten of ideeën. Bedenk dat alles wat je online en via sociale media deelt heel vluchtig is. De lezers van nu zijn weer heel andere dan die van een jaar of twee jaar geleden. De eerste versie van dit blog schreef ik in januari 2015. Ik denk dat het nog steeds van nut kan zijn en deel het dan ook graag met je!

 

logotransperant1

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder +- 50.000 ondernemers op onze Social media accounts
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Wordt-nu-lid

Please follow and like us:
Community4businessContent-cureren: weet wat je deelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =