Alweer het Eurovisie Songfestival? Lessen voor jouw content!

Afgelopen weekend was ik in Stockholm. Een prachtige, hippe en trendy stad. Des te verbazender om te merken dat iedereen daar al warm loopt voor het Eurovisie songfestival dat op 10, 12 en 14 mei zal plaatsvinden in de Zweedse hoofdstad. Variërend van grote vlaggen en banieren op straat, tot speciale Eurovisie-arrangementen bij hotels en restaurants. Welke lessen kun je trekken uit het ‘sleetse’ succes van het Europese liedjescircus?

Het is verleidelijk om het liedjesfestival af te doen als een gedateerd fenomeen. Want hoe je het went of keert, ieder jaar kijken massa’s mensen ernaar en staan adverteerders in de rij om de reclameblokken er omheen op te kopen. En ook de kijkers lopen er warm voor, zelfs in Nederland. Wist je dat de clip van Douwe Bob, de Nederlandse deelnemer in Stockholm dit jaar, al meer dan een miljoen keer is bekeken?

1. Zichtbaarheid

Winnen is natuurlijk belangrijker dan meedoen. Maar dat is maar weggelegd voor een van de deelnemers. De rest doet het vooral om zichtbaar te zijn en bekender te worden bij een groter publiek. Of dat lukt is maar de vraag, niet iedereen weet meer wie er 16e werd in 2011. Maar je kunt altijd een poging doen. Steden staan in de rij om het festival te organiseren; er waren dit jaar maar liefst zeven Zweedse steden die het festival binnen de gemeentegrenzen wilden organiseren. Opnieuw: exposure is the thing!

2. Herhaling

De muziekstijl is veranderd, maar de formule is al decennia min of meer hetzelfde: artiesten treden namens landen op en strijden zingend om de stem van de jury, de kijker en de punten. Iedereen weet hoe het werkt, iedereen krijgt wat hij/zij verwacht, variërend van hoofdpijn tot een dolle avond in de kroeg. De jurken, de acts, de valszingers en het gebrekkige Engels en Frans van de presentatoren, winnaars en verliezers. De kijkers krijgen er nog steeds niet genoeg van.

Vraag naar de mogelijkheden1!a

3. Wedstrijd-element

Mensen zijn gek op wedstrijdjes. En kennelijk doet de nationale trots toch iets met ons, of het nu om een muziekfestival of een voetbalwedstrijd gaat. Toen onze Trijntje de finale niet haalde, halveerde de kijkcijfers in Nederland.

4. Discussie

Mensen vinden het heerlijk om een mening te hebben en die te delen. Of het nu om de kwaliteit van het deelnemende liedje, het decor, de vermeende vriendjespolitiek tussen Oost-Europese landen of pruik van de presentator gaat. Op Twitter was #ESF2015 op de avonden van de halve en hele finales trending en zelfs in een serieus TV-programma als Pauw volgde dezelfde avond een nabeschouwing.

Bondig samengevat:

  • Het draait om zichtbaarheid
  • Herhaling en herkenning
  • Competitie-element is heel krachtig
  • Give them something to talk about

paul@desmaakmakers.nl

www.desmaakmakers.nl


 

logotransperant1

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder +- 50.000 ondernemers op onze Social media accounts
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

Please follow and like us:
Community4businessAlweer het Eurovisie Songfestival? Lessen voor jouw content!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 3 =