Nieuws delen: Lang leve het persbericht!

 

Iedereen is journalist of reporter, we bloggen er met zijn allen lustig op los. De invloed en manier van werken van traditionele media is ingrijpend veranderd, onder invloed van het scala aan mogelijkheden dat het bloggende en vloggende individu heeft gekregen om zijn eigen nieuws (of dat van zijn organisatie) de wereld in te slingeren. Moeten we ons en masse storten op de online influencers en traditionele uitingen om nieuws te maken, zoals het good old persbericht, dan maar afschrijven? Nee dus, zo blijkt uit onderzoek van Tessa Puijk van Van Diemen Communicatiemakelaars. Mensen die zeggen een meer dan gemiddelde interesse te hebben in nieuws, waarderen een ‘objectief’ nieuwsbericht in de vorm van een persbericht meer dan een ‘subjectief’ blog. 

 
Ik blog, dus ik besta. Als je anno 2016 voorstelt om met een persbericht nieuws wereldkundig te maken, word je op zijn best meewarig bekeken als een reliek van een andere tijd. Ten onrechte, zo blijkt maar weer uit het onderzoek van Tessa Puijk. Er is een aanzienlijke groep mensen die de voorkeur geeft aan ‘nieuws’ boven ‘blog’.
Opvallen 
Tegelijkertijd is het moeilijker dan ooit om op te vallen in de stroom van nieuws en meningen die iedere dag het web wordt opgestuurd. Wie nog wel eens een persbericht verstuurt, zal beamen dat het wel heel groot nieuws moet zijn, wil het opgepikt worden door redacties. Redacties en journalisten van traditionele media zijn vaak op zoek naar informatie rond zelf gekozen thema’s en onderwerpen. Als jouw informatie in dat straatje past, heb je mazzel en word je nieuws opgepikt. Valt de lancering van jouw nieuws niet in zo’n voorgezaaid bedje, dan heb je grote kans dat je persbericht rechtstreeks in de digitale prullenbak beland.
Vraag naar de mogelijkheden1!a
Oppikken
Om een voorbeeld te geven uit de eigen praktijk: vrijwel ieder jaar verschijnt er wel een nieuwe door mij geschreven wandelgids. Redacties van relevante media krijgen een persbericht toegestuurd. Maar er zijn nog maar heel weinig bladen en kranten die een nieuw boek als nieuwsfeit zien, of er überhaupt een boekenrubriek op na houden. Op mijn prefab-persbericht zitten ze dus niet meer te wachten, dacht ik.
Tot dat ik een mail kreeg van een redacteur van een tijdschrift dat op onze perslijst staat. Zij was bezig met een reisreportage over een van de bestemmingen waarover ik een gids heb gemaakt en zag mijn persbericht voorbij komen. En wilde in die reportage graag aandacht besteden aan de wandelmogelijkheden. Of ik tips had voor wandelingen die zich lenen voor een mooi belevenisverhaal (allemaal!). Vier maanden later stond er een 8 pagina groot artikel over wandelen op ‘ons’ eiland in een groot publieksblad. Met een omweg toch een uitvloeisel van ons persbericht.
Twee paden
Garanties zijn er niet dat je persbericht wordt opgepikt. Die krijg je overigens net zo min als een blogger met jouw product, dienst, bestemming of wat dan ook aan de slag gaat. Online influencers zijn er veel, maar het is niet altijd even inzichtelijk wat de impact van hun bijdragen is.
Conclusie op basis van het eerder genoemde onderzoek en de eigen ervaringen: doe het allebei. Schrijf het persbericht niet  af als ouderwets, er zijn genoeg media, on- en offline, die jouw ‘objectieve’ nieuws als basis willen en kunnen gebruiken voor hun eigen content. Onderhoud contact met redacties en journalisten. Als je weet waar zij mee bezig zijn, kun je met jouw nieuws wellicht makkelijker aansluiten op de onderwerpen waar zij mee bezig zijn.
Zoek daarnaast samenwerking met online influenecers om jouw product/dienst zichtbaar te maken en houden. Zo bedien je via meerdere kanalen meerdere doelgroepen. Dubbele kansen om de zichtbaarheid van jouw nieuws te vergroten!

 

logotransperant1

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder +- 50.000 ondernemers op onze Social media accounts
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

Please follow and like us:
Community4businessNieuws delen: Lang leve het persbericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 3 =