In 5 stappen zichtbaar als expert in jouw vakgebied

Hoe je door een goed gevulde Content Wolk resultaat behaalt zonder te leuren

Vorige week werd ik gebeld door een bevriende onderneemster. “Kun je mij helpen bij het opzetten van de advertentie voor product x dat ik aanbied?”.

“Nee”, antwoordde ik. “Ik wil je wel graag helpen, maar niet met enkel een advertentie die uit de lucht komt vallen. Ik raad je aan, om eerst eens een aantal weken gestructureerd meer aandacht aan x te geven, op de goede manier. Dan stijgt de bekendheid.”

Waarom dat zo is? “Jouw klanten en volgers zien de voordelen en zien, horen en lezen van andere klanten wat x voor je doet. En dan wordt x aantrekkelijker. Je gaat dan al (aan)vragen krijgen. Je verkoopt zonder te verkopen. Geen geleur!”

Dit was voor mij de aanleiding om dit blog te schrijven. Over strategie, structuur en inspiratie.  In dit artikel doe ik jou uit de doeken, hoe ik werk. Zo zie je hoe je een Content Wolk vult en laat regenen met resultaten. Omdat jij zichtbaar bent. En jouw doelgroepen jou zien als expert.

AAEAAQAAAAAAAAZWAAAAJGY3OGJkOTc5LWNiYzEt

Welke stappen neem je?

Om zichtbaar te zijn bij jouw doelgroepen, neem je 5 stappen:

 1. Doelen stellen
 2. Doelgroepen omschrijven
 3. Passende content creëren
 4. Marketing Driehoek
 5. Content Wolk vullen

Deze stappen zal ik hieronder toelichten. Ik raad je aan ze ook stap voor stap toe te passen. Heb je hulp nodig, trek aan de bel!

Stap 1: Schrijf de doelen op die jij wilt bereiken

AAEAAQAAAAAAAAURAAAAJDBmM2UwNjdmLTZlZjIt
Je wilt zichtbaar zijn. Dat is in elk geval 1 doel dat je wilt bereiken. Maar er zijn meer doelen. Harde en Zachte doelen.

Harde doelen: omzet in euro, aantal nieuwe klanten, aantal bijboekingen, aantal boekingen, aantal aanvragen. Harde doelen zijn dus in getallen meetbare doelen.

Zachte doelen: aanzien, hoe de markt jou ziet, bekendheid, dat je gevraagd wordt om jouw deskundige mening te geven in de media, pr, free publicity, dat andere deskundigen jou raadplegen. Deze doelen zijn niet direct meetbaar in cijfers of geld. Maar niet minder belangrijk!

Stap 2: En wie is jouw klant?

AAEAAQAAAAAAAAT6AAAAJDRkMWU2NjMyLWE2YzAtDe ideale klant(en) omschrijven is superbelangrijk. Je doet, schrijft en ontwikkelt alles voor jouw ideale klant(en).  Dan moet je wel weten wie dat is…

Neem jouw ideale klant in gedachten. Die noemen we een “persona”. Om precies te zijn een ‘buyer persona’. Deze ideale klant, daar richt jij je op. In al jouw uitingen en publicaties. Je trekt op deze manier als vanzelf meer van deze klanten aan.

Deze stap is niet zomaar gedaan. Besteed hier veel tijd aan. Hoe nauwkeuriger de omschrijven, hoe effectiever jij kunt communiceren. Schrijf alles op wat je kunt vertellen over deze persoon. En vul dit aan met gegevens van jouw daadwerkelijke klanten. Zo wordt deze fictieve doelgroepomschrijving zo echt mogelijk. Dan raak je deze doelgroepen ook echt met jouw content, mits deze goed is!

Vraag naar de mogelijkheden1!a

Wat moet je op z’n minst weten van jouw doelgroepen:

 • sociaal- demografische gegevens
 • interesses
 • hun gevoelig- en overgevoeligheden
 • wat ze in hun vrije tijd doen
 • wat zij belangrijk vinden in relatie tot jouw producten en diensten
 • de kernwaarden
 • leefstijl
 • wat ze online doen en welke websites en (social) media ze gebruiken
 • welke sociale media ze gebruiken

Dit verwerk je in een overzicht.

Stap 3: Bedenk content die past bij jou doelgroepen

AAEAAQAAAAAAAATVAAAAJDlkNTM0YzFiLWI1ZDct

Bedenken dekt niet geheel de lading. Vaak heb je al veel content gemaakt, misschien wel zonder het te weten. Je hebt een folder gemaakt, je hebt een advies geschreven, jouw website niet te vergeten. Je kunt dit al gebruiken als basis! Wel zorgen dat de teksten krachtig genoeg zijn.

In de doelgroepenomschrijving heb je al een overzicht gemaakt met de interesses, leefwereld, sociale omgeving. En meer… Die gegevens gebruik je bij deze stap. Want: je wilt dat jouw content aansprekend is voor de doelgroepen.

Structuur is natuurlijk belangrijk. Daarom verwerk je dit in een overzicht. Per doelgroep breng je in kaart welke content passend is. Lekker duidelijk!

Content bestaat uit vier hoofdthema’s, die je vaak ook mixt:

 • Inspireer jouw lezer (“dat heeft me geraakt”)
 • Deel kennis, vertel iets leerzaams (“oh, zit dat zo”)
 • Maak het ‘fun’, onderhoudend, gebruik humor (“LOL”)
 • Zorg dat de lezer in actie komt (“ja, ik doe mee!”)

De eerste 2 zijn het belangrijkst. Inspiratie en Educatie zorgen er met name voor dat je waardevol en relevant bent. Je toont jouw expertise. Als je gezien wordt als autoriteit, is verkopen (leuren zei ik eerder) niet meer nodig. Jouw content is dan als een magneet: je trekt klanten aan.

Entertainment is ook belangrijk, bijvoorbeeld op Facebook. Het is wel belangrijk dat het relevant is. Het moet dus passen bij jouw activiteiten.

De lezer in actie zetten doe je bijvoorbeeld in de vorm van een advertentie, of een aanzet tot actie die leidt tot een aanvraag of verkoop. Het kan ook via een dark post. En natuurlijk een call tot action (visueel of in tekstvorm). Dit is conversie die leidt tot een van de harde doelen.

Conversie moet je niet teveel toepassen. Het moet zeker niet uit het niks komen, niet uit de lucht vallen. Als stelregel kun je aanhouden: 65% Inspiratie en Educatie, 20% entertainment en 15% conversie.

Als je stap 3 hebt gedaan, is het tijd om jouw marketing driehoek vorm te geven: stap 4.

Stap 4: Maak jouw Marketing Driehoek(en)

AAEAAQAAAAAAAAbnAAAAJDIzMmZkNmMyLTlkZDEt

In stap 1 heb je doelen omschreven. Daarna ben je de doelgroepen gaan omschrijven. Daarop volgde een overzicht van content die aansprekend is voor die doelgroepen. Heel belangrijk. Maar hoe ga je ze nou bereiken? Dat stel je vast in een Marketing Driehoek. Per doelgroep kun je het beste een aparte maken. Ook al zal er vast en zeker overlap zijn. Het zorgt wel voor duidelijkheid.

Bovenin de driehoek is jouw core business, de producten of diensten die je echt wilt verkopen. Die dus ook voldoende euro’s in het laatje brengen. In mijn geval is dat het 12 maanden live coaching programma voor zichtbaarheid.

In het midden van de driehoek bevinden zich producten of diensten (kan ook eentje zijn he) die wel omzet geven, maar beduidend minder dan in de punt van de driehoek. Bij vizzible.nl kun je dan denken aan workshops, zoals de LinkedIn workshop en de inspiratie-ochtend. Maar ook hands-on trainingen.

Met de activiteiten in de onderste laag zorg je voor verkeer. Wat valt hieronder: een blog, social media, deelname aan discussies in groepen op LinkedIn, een e-book als weggever, een gratis intakegesprek, een online scan, proefles. Alles wat zorgt voor verkeer naar jouw website. Zie de onderste laag maar als de magneten. Welke magneten zet jij in om jouw doelgroepen aan te trekken?

De gegevens uit de omschrijving van de doelgroepen en de passende content zet je bij deze driehoeken. Je hebt nu overzicht. We gaan over naar de Content Wolk!

Stap 5: Vul de Content Wolk en toon jouw expertise

AAEAAQAAAAAAAAV4AAAAJDM3ODUwODE0LWM1M2Qt

We gaan nu naar buiten treden. De strategie als fundament heb je nu. En je hebt inspiratie: de content die past. Met de Content Wolk krijg en houd je structuur.

Wat je deelt op (social) media, jouw website, maar ook offline – eigenlijk alles wat je communiceert – dat moet relevant zijn voor de doelgroepen, waardevol en waar mogelijk ook interactief. Niemand staat te wachten op verkoopachtige boodschappen. Communicatie gaat heen en terug. Dus praten met en niet praten tegen of roepen naar. Luisteren en deskundig reageren. Toon jouw expertise en doe je best om met jouw doelgroepen in gesprek te gaan. Dit werkt!

Werken aan jouw bedrijf is een voorwaarde om jouw onderneming te laten groeien. Wanneer je alleen maar ‘op de vloer’  actief bent, ontbreekt je de tijd om aan jouw marketing te werken. Die tijd is wel nodig! Dit geeft je focus. Natuurlijk is ‘voeling’  met de vloer belangrijk. Dat neem ik je zeker niet af. Maar, om met jouw passie een goede boterham te verdienen (om leuke dingen te doen!) is het essentieel om marketingtijd af te bakenen. Hoeveel tijd? Dat bepaal ik niet voor je. Maar, een uurtje of 4 per week zou ik al minimum stellen. Zelf besteed ik 1 dag per week structureel aan het werken aan vizzible.

De Content Wolk vullen, dat doe je gestructureerd. Je hebt bepaald waar je de doelgroepen kunt vinden en met welke aansprekende content. Dit ga je nu verdelen over een doelgerichte en doelgroepgerichte kalender. Offline en online activiteiten verwerk je hierin. Je kunt met diverse tools de berichten ook al inplannen, dan heb je hier geen omkijken meer naar. Ik raad je sowieso aan, om in te plannen, zodat je te allen tijde zichtbaar bent. Al heb je de griep, jij komt weer langs, bijvoorbeeld op Facebook. En wat je meemaakt, mijlpalen, leuke momenten… dat plaats je ‘ad-hoc’. Zo maak je het persoonlijker.

In de tijd die je aan jouw bedrijf werkt, besteed je tijd aan:

 • plannen van berichten op social media, verdeeld zodat doelgroepen allemaal aandacht krijgen
 • luisteren naar de markt
 • contacten leggen via Twitter en LinkedIn
 • Deelnemen aan gesprekken op social media
 • Artikelen en blogs schrijven
 • Programma’s uitwerken
 • E-books schrijven en verbeteren
 • Online advertenties maken en plannen
 • Website verbeteren en optimaliseren
 • Teksten verbeteren
 • Videos opnemen

We kunnen nog wel even doorgaan met dit lijstje. Alles waarmee je jouw onderneming beter op de kaart zet!

Krijg je dan regen (resultaten)?

Ja! Daar ben ik voor veel meer dan 100% van overtuigd. Doe de juiste dingen, op de juiste momenten, richting de juiste doelgroepen. Dan komt het vanzelf. Hoe snel? Dat weet ik niet. Bereid je wel voor op het moment dat het begint te regenen. Dat wordt een constante stroom. Houd vol, houd inspiratie, zoek inspiratie. Sparren met een coach zoals ik helpt ook. Succes!

Rudy Godding is een aantal jaren actief als coach voor ondernemers. Hij heeft een passie voor het bedenken van oplossingen. Zo maakt hij ondernemers zichtbaar. Hij maakt bovendien deel uit van het collectief Social Media Dokters.

website: www.vizzible.nl

Ook actief op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.


 

logotransperant1

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder +- 50.000 ondernemers op onze Social media accounts
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

 

Please follow and like us:
Community4businessIn 5 stappen zichtbaar als expert in jouw vakgebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − twaalf =