Professioneel aantrekkelijk in 1 minuut?!

Group of friendly businesspeople having meeting

Professioneel aantrekkelijk: 5 sublieme tips hoe dit te realiseren

Tijdens een netwerkdiner zitten alle aanwezige ondernemers in groepjes verdeeld aan tafels. Bij iedere dinergang wisselt de samenstelling van het gezelschap. Tijdens één van deze bijeenkomsten komt er op een bepaald moment een vrouw naast mij aan tafel zitten. Nog vóórdat de officiële pitchrondes (= vertel in 1 minuut je ondernemersverhaal) starten, hebben wij al kort ter kennismaking de handen geschud en onze namen genoemd. Door de vriendelijke wijze waarop zij dit deed heeft zij bij aanvang al direct mijn oprechte aandacht. Voor mij is zij vanaf dit begin al onbewust professioneel aantrekkelijk. Dit terwijl ik nog helemaal niets van haar en haar bedrijf/dienstenaanbod weet. Hoe dit kan? Daar vertel ik je in dit blog graag meer over. Het is naar mijn mening een fascinerend fenomeen waar je zelf grote invloed op kunt uitoefenen.

Wat maakt jou professioneel aantrekkelijk?

´Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken´.
Ieder mens vormt zich een indruk van een ander. We hebben al onbewust één of meer meningen en vooroordelen op het moment dat we iemand zien of horen (bijvoorbeeld op de radio). Dat kan zelfs al als we iemand die we niet kennen op een afstand zien. Als je bijvoorbeeld een winkel binnenstapt en je ziet iemand bij een winkelrek staan of je loopt langs iemand in de winkelstraat. Dan vormt zich bij je onbewust al een mening over die persoon die jij ziet en krijg je daar ook direct een bepaald gevoel bij. Zonder dat we één woord of blik met die persoon gewisseld hebben. Of ons gevoel, mening of vooroordeel in de praktijk terecht of onterecht, juist of onjuist is, het gebeurt gewoon. Daar hebben we geen enkele invloed op!

Wel hebben we zelf grote invloed op onze uiterlijke verschijning, ons gedrag naar anderen en natuurlijk ook onze innerlijke kracht en uitstraling.

Vanzelfsprekend is er een mix van factoren die iemands uiterlijk -naast ieders natuurlijke schoonheid- aantrekkelijk maken. Eén daarvan is iemands persoonlijke hygiëne en verzorging: heb je schone nagels, handen en gezicht, ruik je fris, heb je een fris ruikende adem en een net verzorgd kapsel? Dit staat helemaal los van ieders idee over schoonheid.
Een –althans volgens de geldende normen- mooi ogend mens kan bijvoorbeeld door zijn/haar gedrag en uitstraling als onaantrekkelijk of zelfs afstotelijk bestempeld worden. Daarnaast kan een minder mooi mens (volgens schoonheidsnormen) een enorme aantrekkingskracht bezitten.

Ook speelt je outfit een rol. Het gaat allerminst om dure en sjieke kleding, schoenen en eventueel ook sieraden, maar wel of je kleren schoon zijn en fris ogen en ruiken en je schoenen er netjes uitzien en het allerbelangrijkste: dat jouw outfit bij jou en de omgeving passen.
Natuurlijk heeft een garagemonteur tijdens zijn werk een overall aan, heeft hij vaak vervuilde handen door het sleutelen aan auto´s en draagt hij hierdoor ook een bepaalde ´garagegeur´ met zich mee. Dat past op dat moment ook. Maar kom je deze monteur ´s avonds in de bioscoop of het theater tegen, dan verwacht je toch iets anders?!

Het bovenstaande is de basis voor jouw professionele aantrekkelijkheid.
Ga je naar een netwerkbijeenkomst van ondernemers, dan is het verstandig om enigszins je uiterlijke verschijning aan te passen aan het zakelijke karakter van deze bijeenkomst. Natuurlijk is het prima om hierbij op te vallen. Maar dan wil je neem ik aan graag positief opvallen, waardoor je professioneel aantrekkelijk wordt gevonden!

Stel, je loopt normaal gesproken thuis heerlijk rond in je vale joggingpak met versleten sportschoenen. In deze outfit voel je je helemaal jezelf. Je kunt je hopelijk wel voorstellen dat dit niet de juiste en gepaste outfit is waarmee je professioneel aantrekkelijk zult zijn voor de aanwezige ondernemers.

Sublieme tips voor professionele aantrekkelijkheid

Naast bovenstaande hints, deel ik hier ook nog graag enkele sublieme tips die je professioneel aantrekkelijk maken:

  1. Houd oogcontact met de ander tijdens je handdruk. Kijk met een open en vriendelijke blik naar die ander en glimlach (zie mijn inleiding over mijn eerste contact)
  2. Spreek rustig, vriendelijk en vermijd onder andere grof, sexistisch en racistisch taalgebruik.
  3. Toon oprechte aandacht voor degene(n) die je ontmoet. Luister belangstellend naar zijn/haar verhaal en stel geïnteresseerd (met gepaste pauzes) open vragen.
  4. Als iemand aan je vraagt wat jij doet, vertel dan verhalend en gepassioneerd over je vak en je bedrijf. Vertel wat jouw drijfveer is om te doen wat je doet, noem waar je blij van wordt en geef bijpassende en zo mogelijk voor je luisteraar herkenbare voorbeelden. Hiermee straal je blijdschap en zelfvertrouwen uit.
  5. Het weggeven van belangrijke ´sociale kado´s´ helpt bij jouw professionele aantrekkelijkheid: Stel een ander op zijn/haar gemak als dit nodig mocht zijn omdat hij/zij nerveus oogt, deel (met mate) oprechte complimenten uit, breng die ander –indien gepast- soms aan het lachen en doe je best om jullie gesprek in een positieve sfeer te laten plaatsvinden.

PS Wil je in twee uur in de praktijk leren hoe jij professioneel aantrekkelijk kunt zijn?
Meld je dan aan voor mijn Meet, Eat & Coachsessies over dit thema.


 

logotransperant1

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder +- 50.000 ondernemers op onze Social media accounts
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

Please follow and like us:
Community4businessProfessioneel aantrekkelijk in 1 minuut?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + een =