Word stress de baas: 3 tips

orig_blog_229_0

Doe eerst de Stress-TEST
Denk je dat je last hebt van stress? Test het hier …. Beantwoord onderstaande vragen met ja of nee:

1) Ik sms soms in de auto of op de fiets
2) Ik switch op mijn werk voortdurend van de ene naar de andere taak, vaak zonder een taak af te maken
3) Ik zit regelmatig achter het stuur van de auto of op de fiets te bellen (en dan bedoelen we hier niet met je fietsbel uiteraard)
4) Ik check altijd mijn email voordat ik iets anders ga doen
5) Ik vind het heel moeilijk om minstens een half uur geconcentreerd aan 1 taak te werken, zelfs als ik niet gestoord wordt
6) Ik heb het gevoel dat ik te weinig invloed heb op mijn werk
7) Ik slaap niet meer dan zeven uur per nacht
8) Ik voel eigenlijk altijd wel een soort van lage maar wel aanhoudende stress of ruis
9) Ik heb het gevoel dat mijn direct leidinggevende mij onvoldoende support geeft
10) Ik denk dat ik stressgevoeliger ben dan andere mensen
11) Ik weet nu al niet meer hoe vaak “ik” ja heb geantwoord (grapje uiteraard :-))

Uitslag van de test
Heb je 3x of minder ja geantwoord? Niets aan de hand. Jij bent de baas over je stress. Natuurlijk kan het altijd beter, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Heb je tussen de 4 en 7 x ja geantwoord? Dan heb je vast iets aan de tips verderop. Heb je 8x of vaker ja gescoord? Neem gerust eens contact op om te kijken hoe je kunt leren beter met stress om te gaan en dat ook te blijven doen door  jezelf te leren coachen.

Word stress de baas: 3 tips
1) Stop met multi-tasken
Multi-tasken? We kunnen het gewoon niet. Vrouwen ook niet. Die denken wel dat ze het kunnen. Maar wat zij doen is geen multi-tasken maar heel snel kleine stukjes van verschillende taken achter elkaar doen. Zodat het multi-tasken lijkt. Maar het is het niet. En echt multi-tasken werkt niet. Doe dus 1 taak tegelijk. En doe dat niet al te lang achter elkaar. Zo kun je de inleiding voor een strategisch plan in 20 minuten opschrijven. Dan heb je al een basis en kun je er later weer, volledig geconcentreerd, mee verder.

2) Maak op tijd een STOP
De allerbelangrijkste manier om stress de baas te worden is zo nu en dan even je pauzeknop aan te zetten ofwel te STOPpen wanneer je merkt dat je eigen lijf aangeeft dat er sprake is van teveel stress. Welke signalen zijn dat? Iedereen heeft wel een zogenaamde zwakke plek die als eerste aangeeft dat de stress teveel wordt. Dat kan je rug zijn, je nek of spanningshoofdpijn die regelmatig de kop opsteekt. Maar je kunt ook letten op fysieke spanning in je lijf en als die spanning optreedt door midel van fysieke ontspanning stoppen. Luister naar deze signalen van je eigen lijf en STOP dus met wat je aan het doen bent. Neem even pauze, loop een stukje, ga koffie (of nog liever: een glas water) halen. Je kunt ook tijdens het uitvoeren van je taak een zogenaamde  “fysieke stop” maken, dat werkt ook, zelfs zonder dat de ander merkt dat jij dat aan het doen bent. Dat vergt wel wat oefening overigens, maar het werkt heel goed.

3) Werk verder vanuit FOCUS
Na de STOP ofwel de pauze is het wel zaak om verder te gaan met je werk. Want STOPpen is geen struisvogelmethode. Je gaat dus verder met je taak maar vanuit FOCUS. Dat betekent dat je anders met je taak omgaat. FOCUS is meer dan alleen maar 1 ding tegelijk doen. Je voert je taak uit terwijl je waarneemt wat je aan het doen bent. Echt kijken, luisteren of voelen dus. Zo kun je een telefoongesprek voeren met een focus op het luisteren naar de ander en met name hoe diep je aan het luisteren bent. Door dat te doen zit je letterlijk “in” het gesprek en je gesprekspartner zal zelfs voelen dat hij/zij meer en betere aandacht van je krijgt, waardoor het een beter gesprek wordt.

Als je jouw stress de baas wilt worden kun je bovenstaande tips toepassen. Wil je er feedback over geven of krijgen? Mail naar geo@effeqtgroup.com en je krijgt binnen 24 uur reactie.

Werk aan Persoonlijk Leiderschap & FLOW TEAMperformance STOP & FOCUS Zelfcoaching Spreker Trainer Coach Auteur Duurzaamheidskatalysator

Amsterdam

logo C4B - Copy - Copy

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder 45.000 twitter volgers en community leden
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

Please follow and like us:
Community4businessWord stress de baas: 3 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 7 =