Het heft in eigen hand!

orig_blog_223_0

Deutsche bank schreef in de presentatie van haar jaarcijfers 1,2 miljard te reserveren voor rechtszaken. Rabobank verandert de organisatie en begint aan een volgende saneringsronde. Westland Utrecht bank beëindigt de relatie met particuliere hypotheekgevers. ABN AMRO vergoedt 55 miljoen aan woningstichting Vestia voor het derivatendebacle en krijgt miljoenboete van de AFM en ING schrijft mee aan wetgeving die haar zelf fiscaal voordeel oplevert.

 

Zomaar een kleine greep uit een aantal nieuwsberichten van de afgelopen tijd. De stroom aan negatieve berichtgeving over de financiële markt lijkt haast onophoudelijk te zijn. In 2011 startte ik voor mijn afstuderen een onderzoek naar de identiteit van een bank en ook toen kon ik al putten uit een enorme lijst van artikelen waarmee het imago van de banken en de gehele financiële sector werd ondermijnd. Het is tijd voor verandering riepen we destijds en dat roepen we nog steeds. De vraag die inmiddels bij mij rijst of we na bijna 8 jaar aanmodderen nog wel geloven dat het anders kan. De roep om het systeem aan te passen wordt alsmaar groter. Een systeem aanpassen als het financiële systeem kan alleen van onderop en door terug te gaan naar de basis.

 

Als uitkomst van mijn onderzoek stelde ik destijds al voor dat het bestaansrecht van een bank enkel nog legitiem is wanneer zij zich richt op haar kerntaak. En dat betekende simpelweg een loskoppeling van de bancaire activiteiten en het advies. En onder bancaire activiteiten versta ik het in roulatie brengen van geld. Niet door geld te drukken maar door te bemiddelen tussen twee partijen. Lees de woordenboeken of het internet erop na en je zult zien dat de primaire rol van een bank zich zou moeten toeleggen op het in bewaring nemen en uitzetten van geld. Adviseren over geld staat daar niet bij. Dit is een rol die de bank pas vanaf het einde van de vorige eeuw is gaan spelen. Ingegeven door de instelling van allerlei wetgeving en een fiscaal systeem.

 

Onafhankelijk advies bestaat niet in mijn ogen. Het gaat er alleen om door wie je je wilt laten adviseren. In de afgelopen jaren is wel gebleken dat de adviseur van commerciële partijen je altijd naar zijn/haar product zal adviseren. Logisch! Ik geloof veel meer in advisering door bekenden, het internet en/of zogenoemde robo-advies waarbij aan de hand van data en statistieken wordt geadviseerd. Voor het advies van u vrienden, collega’s, mede ondernemers en het internet hoeft u ook veel minder inspanning te doen. Ze kennen u al dus het klantprofiel is al bepaald. U kunt  direct overgaan op de inhoud. Daarnaast leveren dit soort gesprekken ook veelal verassende nieuwe dingen op en geeft het meer diepgang aan de relatie die je met diegene hebt. Het is dus ook nog eens heel sociaal! De jonge generatie ondernemers is daar al ontzettend ver mee en staat veel meer open en durft veel meer aan elkaar te vragen. Dit zouden we allemaal meer moeten doen, dan neemt de kwaliteit van onze keuzes toe (lees advies) en kunnen we zelfstandig onder eigen verantwoordelijk onze behoeften invullen.

Surence is een gamechanger binnen de financiele dienstverlening.


logo C4B - Copy - Copy

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van C4B

Wat biedt Community4Business de ondernemer

Community4business is een ondernemers community die zorgt draagt voor een veilige en betrouwbare omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden, kennis vergroting, betrouwbare hulp, wij bieden hiervoor alle beschikbare tools:

✓ Profiel, Forum, E-learning, Groepen, Video Netwerk, Bloggen, Video Chat, Pay per view
✓ Adverteer onder 45.000 twitter volgers en community leden
✓ Netwerk meetings voor ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Elearning platform met cursussen voor ondernemers
✓ Toegang ondernemerskennis met uit een lopende onderwerpen.

Dus meld je nu aan lidmaatschap basis is geheel gratis!

Wordt nu lid

Please follow and like us:
Community4businessHet heft in eigen hand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 8 =